Bezoek gloednieuw Vitra Schaudepot

Deze zomer bezocht ik de Vitra-campus in Weil am Rhein (D). Redenen om het complex te bezoeken zijn er te over. Zo is er de fraaie Alexander Girard-expositie in het Design Museum. En de spectaculaire flagshipstore VitraHaus – ontworpen door Herzog & de Meuron – stond ook al jaren op mijn verlanglijst. Maar wat een bezoek extra rechtvaardigde was de opening in juni van het nieuwe Vitra Schaudepot.

Vitra Schaudepot (c) Vitra Vitra Schaudepot (c) Vitra

Vitra Schaudepot Het Schaudepot, wederom ontworpen door de lokale ster-architecten Herzog & de Meuron, biedt het Vitra Design Museum eindelijk een ruimte om belangrijke voorwerpen uit zijn collectie permanent aan het publiek te tonen. Die collectie bestaat onder meer uit de originele stukken en nalatenschappen van designers zoals Charles & Ray Eames, Verner Panton en Alexander Girard. Door de focus op tijdelijke tentoonstellingen in het hoofdgebouw van het Vitra Design Museum was er behoefte aan een Schaudepot voor het tonen van de vaste collectie.

Vooraanzicht Schaudepot (c) VitraVooraanzicht Schaudepot (c) Vitra

Eregalerij in het Schaudepot Bij binnenkomst in het fraaie, vrijwel geheel uit rode bakstenen opgetrokken gebouw stuit je eerst op de Schaudepot Shop met designproducten. Centraal punt van het depot vormt echter de ‘eregalerij’ van zo’n 400 iconische ontwerpen van zitmeubelen, daterend van 1800 tot nu. Met daarbij zeker in de meer recente jaren de nodige ontwerpen van Nederlandse designers zoals Maarten Baas en Dirk van der Kooij. Deze eregalerij is niet alleen een feest van herkenning voor de designliefhebber, maar laat ook goed zien hoe de ontwerpen en de gebruikte materialen in de loop der jaren geëvolueerd zijn.

Binnenzijde Schaudepot (c) VitraBinnenzijde Schaudepot (c) Vitra

Naast deze vaste eregalerij zal er op de begane grond ook altijd een kleinschalige tijdelijke expositie zijn. Tijdens mijn bezoek was dat een expositie rondom Radical Design.

Tactiele ervaring werkt De kelderverdieping doet met recht eer aan de naam ‘Schaudepot’. Grote raampartijen bieden de bezoeker aan weerszijden van het gangpad zicht op stellingkasten vol met designiconen.

Stellingkasten vol designiconen (c) VitraStellingkasten vol designiconen (c) Vitra

Waar ik erg van gecharmeerd was, was de kleine vaste expositie op deze verdieping. Deze expositie laat je kennis maken met het productieproces en vooral de hierbij gebruikte materialen. Dit wordt onder meer gedaan via ladekasten vol met materiaal, waar je als bezoeker vooral werd uitgenodigd om het materiaal aan te raken. Leuk om te zien hoe jong en oud hier volop gebruik van maakten. Het laat duidelijk zien dat het creëren van een tactiele, actieve ervaring in een museale ruimte goed kan werken.

Ladekasten vol materiaal (c) VitraLadekasten vol materiaal (c) Vitra

schaudepoteigen.jpg#asset:2392Schaudepot

Als we het dan toch over de zintuigen hebben: bij het Schaudepot is ook nog een fraaie Deli gevestigd waar je heerlijk kunt lunchen.

Knappe stijging bezoekaantal Knap overigens hoe Vitra er met de campus in slaagt om haar rijke ontwerphistorie te tonen en tegelijkertijd haar merknaam verder uit te bouwen. Na de opening van het VitraHaus kreeg het totale bezoekaantal van het complex overigens een enorme boost. Terwijl dit voor opening van het VitraHaus (2011) nog stabiel op circa 100.000 bezoeken per jaar lag, kwam het bezoekaantal in 2015 uit op liefst 350.000 bezoeken in het VitraHaus en 115.000 bezoeken in het Design Museum. Interessant om na te gaan welk effect het nieuwe Schaudepot op het bezoekaantal gaat hebben.

Depot Deli (c) VitraDepot Deli (c) Vitra