Ik was onlangs in Londen en bezocht twee interessante projecten – de nieuwe uitbreiding van Tate Modern en het Serpentine Pavilion.

Tate Modern in London is sinds de opening in 2000 in het Bankside Power Station, een elektriciteitscentrale aan de Thames, een groot succes met jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers. Maar met de recente opening van het nieuwe Switch House is het succes door het plafond gegaan – in één maand, volgens het Tate, 1 miljoen bezoekers, met 60.000 bezoekers op weekenddagen! Ik moest met mijn eigen ogen gaan zien 'what all the fuss is about'.

IMG_8637.JPG#asset:2376

Switch House is ontworpen door Herzog de Meuron in een baksteen van dezelfde lichtbruine kleur als de elektriciteitscentrale. Dagblad The Guardian omschrijft het als volgt: 'It is a mountain, a fortification, a battleship, a Babel, a truncated and torsioned pyramid, a cliff, a mountain, a car park, with horizontal slits for windows, that offers visitors from its southern approach a view of convex concrete walls that look as if they are made of rammed earth.' En toch is de architectuur zowel binnen als buiten ingetogen en in de ruimtes waar de kunst wordt tentoongesteld gaat alle aandacht daarnaar uit. Desondanks was ik matig enthousiast. Heel veel ruimte in de uitbreiding is niet toegankelijk voor de gewone bezoeker, zoals de members' lounge, de kantine voor het personeel en de events space. Eén verdieping bestaat uit een restaurant, en de bovenste verdieping is een 'viewing level' met een prachtige uitzicht over Londen. Er zijn veel te weinig liften en de trappenhuizen zijn veel te krap voor het aantal bezoekers; maar misschien zal dat met de tijd normaliseren? Wat wel prachtig is, is de tentoonstelling Between Object & Architecture, een verkenning van kunstwerken die het midden houden tussen sculptuur en architectuur. Zeer de moeite waard.

IMG_8603.JPG#asset:2375


In Kensington Gardens, Hyde Park, is de Serpentine Gallery mede bekend geworden om zijn architectuur, dankzij het feit dat jaarlijks bekende architecten worden uitgenodigd voor het ontwerp van een tijdelijk kunstpaviljoen. Dit jaar is het paviljoen ontworpen door BIG (Bjarke Ingels Group), een internationaal gerenommeerd architectenkantoor gevestigd in Kopenhagen en New York. Het ontwerp, een 'opengeritste' muur, heeft qua vorm iets van het ontwerp van het Switch House, maar zoals mijn compagnon opmerkte … 'it is more satisfying'. Het heeft iets transparants en contemplatiefs. Te zien tot oktober 9.

IMG_8805.JPG#asset:2378

IMG_8793.JPG#asset:2377