De kans op realisatie van de London Garden Bridge is flink geslonken nadat burgemeester Sadiq Khan zijn steun voor het iconische miljoenenproject introk.

Verbinding, park en landmark
Een fraaie met groen bedekte voetgangersbrug over de rivier de Theems midden in het centrum van London, dat was het droombeeld van de Garden Bridge Trust. Dit droombeeld begon met een privaat initiatief, mede mogelijk gemaakt door een gulle gever, en leidde tot een erg aansprekend ontwerp van het gerenom-meerde Heatherwick Studio.

Inwoners en bezoekers van London zouden met de Garden Bridge niet alleen een aantrekkelijke voetgangersverbinding krijgen, maar ook een mooi park in het drukke centrum van de stad. Ook zou de stad weer een nieuwe toeristische attractie rijker zijn.

(c) Thomas Heatherwick Studio/Aru

Kostenstijgingen en tegenvallers fundraising lijken plan te nekken
Hoe mooi het plan er op de renderings ook uit ziet, naar het zich nu laat aanzien zal het er uiteindelijk niet gaan komen. Zoals vaker bij dergelijke megaprojecten zijn de initiële kostenramingen te laag geweest. Een onafhankelijke onderzoeks-commissie bracht eerder dit jaar in kaart dat de totale stichtingskosten niet op 60 miljoen pond, maar op 200 miljoen pond zullen uitkomen. Hier komt nog bij dat de opbrengsten uit fundraising van de Garden Bridge Trust achter zijn gebleven.

(c) Thomas Heatherwick Studio/Arup
(c) Thomas Heatherwick Studio/Arup
Geen steun meer van nieuwe burgemeester London
De financiële tegenvallers maken dat het risico op hoge kosten uiteindelijk voor een groot deel bij de inwoners van London komt te liggen. Bovendien wordt het project in de publieke opinie onder Londoners niet gezien als een transportproject, maar eerder als een nieuwe toeristische attractie.

Dit alles heeft burgemeester Sadiq Khan doen besluiten om de steun voor de Garden Bridge – een van de 'pet projects' van zijn voorganger Boris Johnson – door de Greater London Authority te laten intrekken. Dit heeft tot gevolg dat zowel de politieke steun als de financiële garanties van de stad komen te vervallen.

Hiermee worden ook de kansen op andere vormen van fundraising drastisch verkleind en lijkt voor het plan van de London Garden Bridge het pleit beslecht.

(c) Thomas Heatherwick Studio/Arup
(c) Thomas Heatherwick Studio/Arup