Na een bouwtijd van 13 jaar en een kostenoverschrijding van meer dan € 500 miljoen (!) was het afgelopen maand eindelijk zover. De Hamburgse Elbphilarmonie werd geopend.

Vlieg door de Elbphilharmonie heen
De onderstaande video geeft je de kans om via dronebeelden een kijkje te nemen in het gebouw. De beelden laten zien dat architecten Herzog & de Meuron erin geslaagd zijn een zeer fraai concertgebouw te creëren.

Via het eigen YouTube-kanaal van de Elbphilharmonie zijn nog veel meer videoimpressies te zien.

Facts and figures – van € 77 miljoen naar € 575 miljoen publieke bijdrage
Nog kort wat facts & figures over het imposante gebouw (bron Wikipedia):

  • De grote zaal van de Elbphilharmonie is centraal bovenin het gebouw gelegen. De zaal biedt plaats aan 2.150 bezoekers. De zaal kan zowel voor klassieke muziek als voor jazz- en popconcerten gebruikt worden.
  • De Elbphilharmonie beschikt verder nog over twee kleinere zalen:
    - een met 550 zitplaatsen, voor kamermuziek, jazz en pop
    - de Kaistudio met 170 zitplaatsen
  • In het oostelijk deel van het gebouw is het Westin Hotel Hamburg gevestigd. Dit vijfsterrenhotel beschikt over 244 hotelkamers.
  • In het westelijk deel zijn 45 appartementen gerealiseerd.
  • De publieke bijdrage aan de kosten van het project was bij aanvang geraamd op € 77 miljoen. De totale bouwkosten en de publieke bijdrage liepen in de loop der jaren echter zeer fors op. Bij de eindafrekening is sprake van een totale kostensom van € 789 miljoen. Hiervan is maar liefst € 575 miljoen voor rekening van 'de belastingbetaler'.

Liefkozend genoemd Elphi
Het gebouw heeft in de volksmond al de liefkozende bijnaam 'Elphi' gekregen. Ook de eerste reacties over het complex en de akoestiek van de concertzalen zijn – vrijwel unaniem – lovend. Hopelijk kan deze positiviteit de nare bijsmaak van de gigantische kostenoverschrijving op termijn weg nemen.