Afgelopen week is de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe gebouw van de Kunstwerf in het Groningse Ebbingekwartier. De samenwerkende architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke zijn verkozen tot winnaars met hun ontwerp 'Kunstwerf Groningen - Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding'.

Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke
Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke

Guy & Roni, NNT, de Noorderlingen en meer
Vanaf de zomer van 2019 zal de Kunstwerf gaan fungeren als het onderkomen voor Club Guy & Roni, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en de theater-
vooropleiding De Noorderlingen, alsmede voor het productiehuis De Steeg en jeugdtheater Het Houten Huis. Het cultuurhuis komt naast de huidige Machinefabriek te liggen.

Niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal
Het Dagblad van het Noorden bericht dat er 'op basis van criteria als creativiteit, innovatie, duurzaamheid en (financiële) haalbaarheid' is gekozen voor het ontwerp van De Vries en Van Milligen Bielke. In het juryoordeel wordt gesproken van een ‘complete en eigenzinnige inzending’ die niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal stelt. Het ontwerp doet dit onder meer via de besloten binnentuin waaromheen de oefenruimtes en werkplaatsen van de verschillende gezelschappen gelegen zijn. Ook is het plot zo ingedeeld dat bestaande pleinen en straten door het gebouw heen lopen.

Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke
Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke
Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke
Kunstwerf Groningen (c) Ard de Vries/Donna van Milligen Bielke