Drie nieuwe aanwinsten die, voorafgaand aan Culturele Hoofdstad 2018, een bezoek aan Leeuwarden de moeite waard maken: het oude postkantoor mooi herbestemd tot Post Plaza Hotel en café, gevangenis Blokhuispoort omgetoverd tot cultureel/creatief centrum, en Poppodium Neushoorn. En eigenlijk is er nog een vierde nieuwe, maar die is er al wat langer: het nieuwe Fries Museum. Op naar Leeuwarden!

Met het mooi gerenoveerde oude postkantoor uit 1902, een in neo-gotische- en neo-renaissance vormen opgetrokken gebouw, is het 4-sterren Post-Plaza Hotel uitgebreid tot het grootste hotel in Leeuwarden. Het nieuwe Grand Café – tevens restaurant van het hotel – is ondergebracht in de voormalige publiekshal, die veel van zijn oorspronkelijke kenmerken heeft behouden, waaronder de prachtige houten kapconstructie. Op de zaterdag en zondag dat wij in het hotel verbleven, was het grand café een zeer levendige plek met veel mensen.

Foto: Peter Koppen

Het tweede nieuwe project is van een geheel andere orde: de Blokhuispoort, een omvangrijk en architectonisch zeer bijzonder gevangeniscomplex uit 1850 aan de rand van het Leeuwarder centrum. Erfgoed-herbestemmer BOEI is samen met het Rijk en de gemeente langjarig bezig met een omvangrijke transformatie en exploiteert het complex. Waar tot 2007 gedetineerden zaten, werken nu meer dan 100 creatieve geesten in zo'n 65 bedrijven en instellingen in een inspirerende omgeving. Poppodium Asteriks is er gevestigd, je kunt bij Hostel Alibi slapen in een cel, en natuurlijk is er horeca.

Foto: Peter Koppen

De derde nieuwe aanwinst is sinds begin 2016 Poppodium Neushoorn. Tegenover Stadsschouwburg Harmonie in de oude stad heeft DP6-Architectuurstudio het poppodium doen verrijzen in een combinatie van nieuwbouw en hergebruik van historische panden, in een ruwe, ongepolijste en robuuste stijl. Er zijn twee zalen met 700 en 250 staplaatsen, cafés en oefenruimtes en studio's. Neushoorn werkt ook volgens het principe van Shared Spaces: alle ruimtes in Neushoorn zijn beschikbaar om te gebruiken als werkplek, vergaderruimte of voor workshops.

Het vierde project waar Leeuwarden mee verrijkt is, staat er alweer enige jaren: de nieuwe huisvesting voor het Fries Museum. Met goede hulp van € 18 miljoen die architect Abe Bonnema heeft nagelaten aan het aloude museum, is collega-architect Hubert-Jan Henket aan de slag gegaan en hij heeft een mooi gebouw neergezet op het Zaailand. Om warm te lopen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 was er de grote overzichtstentoonstelling 'Klassieke verleiding' van Alma-Tadema (1836-1912). Hij is een beroemde Friese zoon die naar Engeland emigreerde en met zijn kleurrijke schilderijscenes uit de klassieke oudheid in zijn tijd wereldberoemd was in Engeland en Amerika. De tentoonstelling was een groot succes: bijna 160.000 bezoeken, waar het museum had gerekend op de helft minder. Ook wij stonden dus in de rij bij ons spontane bezoek de laatste dag van ons verblijf in Leeuwarden, tevens de laatste dag van de tentoonstelling.

Foto: Copyright FaceMePLS via Flickr - creative commons