Deze week werd de Abe Bonnema Prijs uitgereikt. De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt iedere twee jaar uitgereikt aan 'de architect van een gebouw dat in de twee jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is opgeleverd in Nederland en dat naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.'

Museumeiland Biesbosch vertegenwoordiger cultuursector
Michel Riedijk ging er met de prijs vandoor met hun ontwerp voor het Stadhuis van Deventer. De cultuursector was echter ook vertegenwoordigd via de nominatie van het fraaie Museumeiland Biesbosch.

Binnenkijken in Museumeiland Biesbosch
Museumeiland Biesbosch is van de hand van architect Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen). Dit fraaie filmpje van de Abe Bonnema Stichting geeft een goede impressie van het museumgebouw:


De jury van de Abe Bonnema Prijs omschrijft het project zo:

"Het bestaande museumgebouw, dat bestond uit een reeks aan elkaar geschakelde paviljoens, is volledig verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel, die het gebouw opent naar de omgeving. De uitbreiding is voorzien van veel glas, waardoor het gesloten karakter van het museum doorbroken wordt. Het gebouw richt zich naar het deel van het eiland dat als museumtuin is ingericht met een grote watermaquette en een zoetwatergetijdenpark.

Zowel de nieuwe vleugel als het bestaande deel zijn zo vormgeven dat het energieverbruik minimaal is. De glazen pui is voorzien van het modernste zonnewarmtewerend glas zodat er geen – zicht belemmerende – zonwering nodig is. Het museum is voorzien van een gras- en kruidendak. Hiermee wordt ecologische waarde toegevoegd en ontstaat een sculpturaal object in het landschap. Een wilgenfilter, het eerste in Nederland en goed passend bij de griendcultuur van de Biesbosch, zuivert het sanitaire afvalwater."

Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen