De combinatie van museum en slapen kom ik niet heel vaak tegen. Toch zijn er wel enkele voorbeelden die interessant zijn om er kennis van te nemen. Deze vijf voorbeelden zijn deels nieuwe, deels al langer bestaande combinaties van kunst kijken en ervaren en slapen.

Een nachtelijke onderdompeling in Benesse Art Site Naoshima (Japan)
Benesse Art Site Naoshima is een museum, restaurant, hotel en camping ineen, gevestigd op een eiland in het zuidwesten van Japan. Op de website van Benesse Art Site staat het volgende geschreven over Benesse House, het hotel op de Benesse Art Site Naoshima: ‘Benesse House is a facility based on the concept of coexistence among nature, architecture, and art. The Museum, incorporating a museum and a hotel and additional lodging facilities plus a restaurant, cafe, spa, and shop open to the general public. Contemporary art is displayed not only within the Museum galleries, but also in all parts of the buildings and surrounding area. Guests can engage with artworks everywhere they go, digest the experience at leisure in their rooms, and emerge to be inspired by art once more. Benesse House is a place where people can explore art, nature, architecture, and their own thoughts in a multi-layered and synergistic fashion. The complex, intended to blend increasingly into the natural environment of Setonaikai National Park as the years go by, was entirely designed by Tadao Ando. It is meant to be appreciated with the entire body, with long ramps, stairs, and passages to traverse, and with natural light from outside pouring in through apertures, weaving together the indoors and outdoors.
Het ervaren van de kunst op het eiland is - met name na sluiting van het eiland voor de dagbezoeker - overweldigend. Benesse House.

Foto: Todd Lappin (Flickr)

Een luxueus hotel bovenop een museum in Kaapstad
In Kaapstad is recent op de bovenste zes lagen van een voormalige graansilo, dichtbij het Victoria en Albert Waterfront, het hotel ‘The Silo’ geopend. Dit hotel is gevestigd bovenop het Zeits Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) dat in het najaar van 2017 de deuren zal openen. Het MOCAA wordt nu al vergeleken met het Tate Modern, het MOMA en Museo Nacional del Prado. Gasten van het hotel kunnen een privétoer door het museum krijgen en ook het Silo Hotel herbergt, in aansluiting op het museum, werken van een aantal van Afrika's getalenteerde, opkomende en eminente hedendaagse artiesten. The Silo.

Foto: website The Silo

Genieten van een gedenkwaardig slaapfestijn in The British Museum voor kinderen
Diverse musea, met name in Engeland en de VS, bieden kinderen die ‘jonge vriend’ van het museum zijn de mogelijkheid om in het museum te overnachten. Bij The British Museum bijvoorbeeld wordt van dit slaapfestijn een enerverende nacht gemaakt. De ‘jonge vrienden’ kunnen het museum, als het donker is en het museum voor het publiek is gesloten, op een spannende manier ervaren en spelenderwijs leren over de geschiedenis aan de hand van allerlei activiteiten variërend van workshops, verkleedpartijen, gevechtstrainingen tot opwindende verhalen. Het is een creatieve manier om kinderen aan het museum te binden. The British Museum.

Foto: website The British Museum

Privéverzamelaars die musea met hotels openen
21c Museum Hotels (Louisville, Kentucky, VS) heeft zeven boutique hotels annex musea. Het concept is gelanceerd in 2006 door kunstverzamelaars en filantropen Laura Lee Brown en Steve Wilson. Het stel zag dat landbouw- en buitengebieden in Louisville ten prooi vielen aan projectontwikkelaars, terwijl in de steden historische gebouwen leeg stonden. Zij ontwikkelden 21c om daarmee zowel de stedelijke vernieuwing als de regionale landbouw te ondersteunen. Ook hebben ze samenwerkingsverbanden ontwikkeld met lokale telers die producten voor de restaurants van hotels leveren. 21c Museum Hotels wordt neergezet als ‘Sleep at a contemporary hotel. Consume global culture and connect with local communities when you visit 21c Museum Hotel, a multi-venue contemporary art museum, coupled with a boutique hotel and chef-driven restaurant’. 21cmuseumhotels.

Foto: website 21cmuseumhotels

Slapen voor de Nachtwacht
Op 1 juni heeft het Rijksmuseum de 10 miljoenste bezoeker ontvangen sinds de opening van het vernieuwde museum in 2013. Deze bezoeker mocht die nacht als eerste in de geschiedenis, in z'n eentje, voor de Nachtwacht en tussen de andere schatten van de Nederlandse geschiedenis slapen.

Achter ieder voorbeeld van kunst kijken en ervaren en slapen liggen verschillende ideeën en bedoelingen
De vijf voorbeelden van slapen in een museum hebben verschillende doelen. Waar het in Benesse House met name gaat om de ervaring en onderdompeling in de kunst die is tentoongesteld op het eiland, lijkt het bij The Silo erom te doen een ander (kunstminnend) publiek aan te spreken. Bij The British Museum gaat het erom jongere doelgroepen voor de toekomst aan het museum te binden. De twee Amerikaanse kunstverzamelaars hebben een veel breder doel: zij willen verloedering van de regio helpen voorkomen en hun kunst verzameling laten zien. Het Rijksmuseum wil uiteraard met deze actie een hoop free publicity behalen.