Daken bieden veelal een prachtig uitzicht over een stad en – mits voldoende hoog – ook over de omgeving van de stad. Gecombineerd met een horecafunctie in de vorm van een bar en/of restaurant kunnen we al spreken van een win-win, maar er wordt vaak nog meer geboden. Daken zijn hip en trendy.

Daken als trekkers in het buitenland
Dit viel me op toen ik las over Ho Chi Minh City, waar ik over enkele weken naartoe ga. De stad is gezegend met prachtige dakterrassen waar het goed toeven is. Dat blijkt voor veel steden op te gaan, zoals New York, Milaan, Melbourne, Mexico-City en Madrid. In Madrid bijvoorbeeld kun je bij MadWay een Rooftop Tour doen, die meer dan de moeite waard is. Deze tour is een van de vele manieren die dit bedrijf biedt om Madrid op een geheel andere wijze te leren kennen. MadWay is ongeveer tien jaar geleden opgericht door mijn voormalige collega Arma Kleinepier.

Ik heb het natuurlijk over steden waar het klimaat een aangenaam buitenverblijf vele maanden per jaar, of zelfs het gehele jaar, toestaat. Maar ook in steden die niet zo gezegend zijn met zon en warmte vormen daken een extra mogelijkheid voor exploitatie.

Foto: MadWay Circulo de Bellas Artes Madrid

Avontuur op niveau
Behalve als ‘uitkijk’- of horecafunctie worden daken ook gebruikt om op een avontuurlijke manier een stad te leren kennen en te bezichtigen:

Stockholm
In de oude binnenstad van Stockholm wordt bezoekers bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden om over de bovenkant van het gebouw Old Parliament Riddarholmen’s te klauteren. Vanaf dit dak heb je een prachtig uitzicht over de uit eilanden opgebouwde stad. Niet geschikt voor bangeriken. Uiteraard alles onder professionele begeleiding en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Dankzij de wetgeving is de hoogte van de gebouwen in de oude stad beperkt tot vier verdiepingen, zodat het uitzicht vanaf het hogere oude parlementsgebouw onbelemmerd is.

St. Petersburg
Niet alleen Stockholm biedt de mogelijkheid om op een zeer avontuurlijke wijze een stad te bezichtigen. In St. Petersburg worden rooftopbeklimmingen geboden voor iedereen die geen last heeft van hoogtevrees en beschikt over een goed gevoel voor evenwicht. Deze nieuwste ‘mode’, gedreven door sociale media, biedt de jonge lokale bevolking én toeristen de mogelijkheid rond te hangen op de toppen van de barokke en neoklassieke gebouwen.

Newcastle en Edinburgh
Ook in de UK zien we op verscheidene plaatsen aanbod van rooftopbeklimmingen. In Newcastle kun je onder begeleiding van een ervaren gids het dak van het voetbalstadion beklimmen, waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt op de Tyneside en zijn bezienswaardigheden. En in Edinburgh kunnen bezoekers genieten van de St. Giles Rooftop Tour (historische stadskerk) waar ze via een loopbrug naar het noorddak klimmen om te genieten van een spectaculair uitzicht op de Royal Mile.

Foto: Flickr Charlie

Ook Nederland zoekt het hogerop
In Nederland zijn dakterrassen de laatste jaren eveneens in opkomst. Zoals in Amsterdam de SkyLounge van DoubleTree Hotel, Mr. Porter in het W Hotel en Canvas in het Volkshotel. En niet te vergeten de Rooftop bar op het REM-eiland, het voormalige zendeiland met helikopterplatform dat nu in het IJ bij Amsterdam ligt.

In andere steden in Nederland zien we ook steeds meer dakterrassen. Voor-beelden zijn de Suicide Club op het dak van het Groothandelsgebouw in Rotterdam, het WT Urban Café & Kitchen in een watertoren in Utrecht, het Nhow Hotel in Rotterdam, het P’rooflokaal op het dak van een monumentale graansilo in Veghel en de Roof Garden op het groene dak van parkeergarage De Rozet in Arnhem.

En de daken worden niet alleen gebruikt om een uitzicht te bieden of om er iets te eten of te drinken. Nee, ook bijvoorbeeld om te chillen of een yoga sessie te doen, zoals op Nest van Casa 400 in Amsterdam-Oost. En wat te denken van een tocht door de dakgoten van de Sint-Jan Kathedraal in ’s-Hertogenbosch om de 96 luchtboogbeeldjes van dichtbij te kunnen bewonderen. Van maart t/m oktober 2016 (tijdens het Jeroen Bosch 500 jaar) heeft dit meer dan 120.000 betalende bezoekers opgeleverd. Een ongekend succes, waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan de doorlopende noodzakelijke restauratiewerkzaamheden.

Sint Jan

Foto: Flickr Frans Laanen

De vorig jaar geopende A’DAM Toren, de bijna honderd meter hoge toren aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord die in 1966 is ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell, biedt alle mogelijkheden. Naast een fantastisch uitzicht, Panorama Bar & Restaurant wordt ook de mogelijkheid geboden om avontuurlijk te schommelen (Over The Edge). En dat alles tegen een betaling van een entreeprijs van € 12,50 voor volwassenen.

Kaskrakers, trekkers of publiciteitsgeneratoren?
Of de exploitatie van daken, in welke vorm dan ook, kaskrakers zijn, zal per geval verschillen. Het draagt in elk geval bij aan het genereren van publiciteit en het trekken van (extra) bezoekers/gasten. Daarnaast bieden de daken de mogelijk-heid om extra ruimte toe te voegen aan het toeristisch aanbod in een stad.