Nu, in zijn derde bestaansjaar, is het prachtige restaurant op het Vuurtoreneiland ook 's winters open, in een fort dat dateert uit 1893. De boottocht daarnaartoe, de ontvangst, de inrichting en het eten zorgen samen voor een bijzondere avond, midden in de natuur, weg van de drukte van de stad.

Onder Projecten op deze website (klik hier, of op de 'tile' hiernaast) staat een omschrijving van de scenario-ontwikkeling voor een restaurant op het Vuurtoreneiland in het IJmeer, vlakbij Durgerdam. In de omschrijving kun je lezen: 'Vuurtoreneiland is een bijzonder onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Voor Staatsbosbeheer ontwikkelden wij ideeën voor een bijzondere invulling van het eiland en begeleidden we de aanbesteding die resulteerde in een prachtig en sfeervol concept van Zomerrestaurant en Winterrestaurant.'
In het Winterrestaurant heb ik deze week gegeten.

Een bijzondere avond uit
De avond begon met een boottocht van een uur. Zittend op het achterdek met een dikke deken, een warme kruik, drankjes en hapjes, zie je Amsterdam langzaam verdwijnen. Aangekomen op Vuurtoreneiland kregen we een gaslamp en liepen we over het eiland in het pikkedonker en in de kou (-1 graad), maar het was heerlijk en anders. Eenmaal in het fort begint een avond waarvan ik wilde dat die niet zou aflopen.

Een fijne combinatie tussen oud en nieuw
Het fort, dat meer dan honderd jaar oud is, heeft prachtige ruimtes en gangen. De muren en plafonds zijn oud en vertonen tekenen des tijds, terwijl de inrichting, verlichting en architectonische ingrepen van een prachtige eenvoud zijn. Het gebouw biedt verschillende ruimtes waar circa 65 mensen kunnen dineren. De ruimtes zijn verwarmd met mooie houtkachels; tussen de gangen door kun je daar lekker voor gaan zitten met een glas wijn.

Vuurtoreneiland-1.JPG#asset:2601

Gezond en subtiel
Er wordt op hoog niveau gekookt, gezond en subtiel. Het menu is vast, met heerlijke wijnen en er is vriendelijke bediening. Het is een avond die het beste omschreven kan worden met de woorden 'intiem', 'warm' en 'weldaad'.

Vuurtoreneiland-2.JPG#asset:2602

En dat gevoel zet zich voort aan boord op de boot terug. Er wordt kaas, wijn en koffie geserveerd en er is een gevoel van 'bonhomie' tussen de gasten die samen een bijzondere avond hebben meegemaakt.

Het winterrestaurant is open tot april. Daarna gaat in mei het zomerrestaurant – een transparante glazen kas – open. Ook zeer de moeite waard!