Een silo is een opslagplaats voor bulkgoederen, maar in toenemende mate krijgen de markante silogebouwen, door de veranderende economie, een culturele functie. Dit is de eerste in een serie van posts onder de naam 'Van goederen naar cultuur'.

Eind 2017 is het ambitieuze Kanaal-project geopend, een project buiten Antwerpen waar wonen en cultuur met elkaar worden gecombineerd. Het project van Axel Vervoordt, een Antwerpse antiekhandelaar en kunstcollectioneur en topontwerper voor residentieel wonen, combineert een industrieel verleden met moderne architectuur en kunst.

Een paar van de kenmerkende gebouwen aan het water zijn de silo's waar, naast appartementen, de privécollectie van Vervoordt en zijn vrouw, als onderdeel van de Axel and May Vervoordt Foundation, wordt getoond. Of, zoals de toonaangevende publicatie artnet schreef: Axel Vervoordt has converted a malting distillery into a world-class art center in Antwerp. Op het terrein zijn ook kunstwerken van onder andere Anish Kapoor, Tatsuo Miyajima, Marina Abramović en James Turrell te vinden. Zie www.kanaal.be/en/living/silos of voor een bezoek www.axel-vervoordt.com.

Michaël Jacobs, architect Antwerpen

Installation view of the Karnak gallery. Photography: Laziz Hamani. Courtesy of Axel & May Vervoordt Foundation
Installatie Karnak gallery - Kanaal. Foto copyright Laziz Hamani/Axel & May Vervoordt Foundation