De Engelse taal is twee woorden rijker - overtourism en detourism. Wat betekenen ze en wat hebben ze met elkaar te maken?

Overtourism is 'The phenomenon of a popular destination or sight becoming overrun with tourists in an unsustainable way.' Het kan bijna niemand zijn ontgaan dat overtourism wereldwijd in toenemende mate een uitdaging is. Van Kyoto en Hong Kong tot Cinque Terra en Barcelona, maar ook Amsterdam en de Zaanse Schans.

Detourism is een poging om toeristen een andere route te laten nemen of om andere steden, gebieden of bezienswaardigheden te laten bezoeken, en zo de druk op de populaire locaties te verminderen. Dit klinkt logisch, aannemelijk en intelligent, maar werkt het?

Het is niet onmogelijk om toeristen te verleiden om minder drukke steden of bezienswaardigheden te laten bezoeken, maar makkelijk is het zeker niet! Hoe komt dat? Het interessante experiment in 2015 uitgevoerd door het NRC geeft hier deels een antwoord op: gegeven de keuze tussen een bijna leeg restaurant of een vol restaurant kiezen de meeste mensen voor het volle. De massa volgt de massa, wij zoeken tenslotte safety in numbers. Daarnaast groeit internationaal toerisme veel sneller dan het vermogen om bezoekers te spreiden. Volgens het CBS groeide het buitenlands toerisme naar Nederland in 2017 met 13%. Deze cijfer alleen al laten zien dat detourism als oplossing voor overtourism gelijk is aan dweilen met de kraan open. Niet dat we niet moeten inzetten op detourism (of spreiding in ruimte zoals het in Nederland wordt genoemd), maar dé oplossing is het zeker niet.

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft recentelijk in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de spreidingsstrategieën van het NBTC, Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam goed op elkaar moeten worden afgestemd: "Zoals ik tijdens de begrotingsbehandeling aan uw Kamer heb toegezegd, heb ik NBTC gevraagd om hierover nader in gesprek te gaan met Amsterdam Marketing. Beide partijen hebben inmiddels overleg gehad om de spreidingsstrategieën, ‘Amsterdam Bezoeken Holland Zien’ en ‘HollandCity’, goed op elkaar af te stemmen." De brief is door de Tweede Kamer sceptisch ontvangen en nu moet er een toerisme-top komen om te bepalen hoe Nederland hiermee om kan gaan. Dit is een uitdaging van formaat en wij zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten!