Nu de herfst zich definitief gemeld heeft in Nederland zoeken we allemaal weer binnenshuis de warmte en beschutting op. Dit kan natuurlijk voor de open haard thuis, in het café om de hoek of misschien wel in een fijne sauna. Over dit laatste type leisure wil ik het in dit blog graag hebben. Nederland beschikt over een fraai aanbod aan sauna’s, waarbij Spa Sereen aan de Maarsseveense plassen misschien wel mijn favoriet is.

Marktpotentie voor urban sauna's?
Veel traditionele grote sauna’s bevinden zich in het buitengebied of aan de randen van de grote steden, denk aan Spa Zuiver bij Amsterdam. De komende decennia zullen de grote steden in binnen- en buitenland in inwonertal weer aanzienlijk gaan groeien. De influx van bewoners brengt onder meer hoogopgeleide, relatief jonge en goedverdienende kenniswerkers uit binnen- en buitenland. Het is ook deze doelgroep die op zoek is naar instant ontspanning, het liefst in of dichtbij de eigen stad. Dit doet vermoeden dat er wellicht marktruimte is voor nieuwe, spannende saunaconcepten in de stedelijke omgeving. Graag licht ik er in dit blog twee voorbeelden uit.

SALT – rondreizend kunstproject, sauna en bar ineen

SALT/Endre Lohne
(c) SALT/Endre Lohne

Het meest tot de verbeelding sprekend is SALT in Oslo. SALT is niet alleen een hele fraaie sauna, maar ook een rondreizend kunstproject en een bar/club ineen. Over het blurren van concepten gesproken. SALT bestaat uit een aantal driehoekvormige houten constructies, gebouwd volgens traditionele Noorse bouwmethoden. Salt is sinds 2018 en tot 2020 te vinden in een van de fraaie baaien van Oslo. Het project heeft een veel dieper liggende visie dan sec het creëren van een plek voor ontspanning en vermaak, namelijk: “SALT strives to be an unique place for experiences and reflection where a diversity of people can be gathered to experience art and discuss today’s major challenges. The sea is crucial for the future of the planet. How can we ensure a sustainable sea for future generations? What can we learn from the coastal people’s ability to live with and out of nature?”

Het programma van Salt bestaat uit concerten, lezingen, exposities, debatavonden, et cetera. Toch is het meest herkenbare van SALT de sauna. Jaarrond kunnen bezoekers met een schitterend uitzicht ontspannen in de vier fraaie sauna’s. En als het je te warm wordt, kun je gewoon een duik nemen in het koude water van het Oslofjord. Ook het horeca-aanbod is – mede dankzij de concertfunctie van SALT – ruim, met een bar, en bezoekers kunnen kiezen uit verschillende foodtrucks en horeca-units.

Voor het beste beeld van het concept bekijk je het filmpje op de website van SALT.

(c) SALT
(c) SALT

SOAK Urban Wellness
Dichterbij huis bevindt zich SOAK Urban Wellness. Deze sauna opende eind september zijn deuren in Amsterdam Zuidoost. Vlakbij de IKEA vestiging en midden in het kantorengebied is het een kleine oase in de kantorenjungle daar. SOAK is een pop-up-spa die is opgebouwd uit zeecontainers. Het concept is 'pop-up, maar wel voor langere tijd'. Wat dat precies inhoudt, blijf ik de lezer nog even schuldig. SOAK is opgebouwd uit acht verplaatsbare en hergebruikte zeecontainers. De urban sauna onderscheidt zich van de concurrentie door een meer individuele en instant aanpak.

Je eigen sauna-unit
Waar je in grote wellness centers vaak een hele dag verblijft met veel verschillende mensen, kun je bij SOAK één sauna-unit voor jezelf of voor een groep reserveren. Tot de doelgroepen behoren onder meer werknemers uit de kantoren in de nabije omgeving. SOAK richt zich niet op een hele dag uit, maar op een kort saunabezoek van pakweg een uur. Desnoods tijdens de lunchpauze. Een mooi concept dat ook in andere hoogstedelijke gebieden een kans verdient. De fraai mat gecoate containers spreken mij in ieder geval aan.

SOAK Urban Wellness
SOAK Urban Wellness (c) SOAK/Beautyjournaal