In september was LAgroup op excursie in Parijs. Op het programma stond ook een bezoek aan ‘Atelier des Lumières’, een digitaal kunstcentrum gevestigd in een gerenoveerde gieterij uit de 19e eeuw. Atelier des Lumières is geïnspireerd op de ‘Carrières des Lumières’ in Baux-des-Provence, waar sinds 2012 in een voormalige steengroeve digitale lichtshows worden vertoond. In april 2018 opende in de oude gieterij het ‘Atelier des Lumières’ met digitale tentoonstellingen over grote kunstenaars.

Als museumliefhebber ging ik met enige aarzeling naar binnen. De wervende zin proposing a new, emotional, and dynamic approach to art maakte wel nieuwsgierig.

In ‘la halle’, de grote ruimte van de gieterij, dook je in de wereld van Van Gogh. Op muren, vloer en plafond... overal bewegende projecties van elkaar opvolgende schilderijen van Van Gogh, dusdanig uitvergroot dat je de penseelstrepen tot in het kleinste detail kon zien. Dit gecombineerd met indrukwekkende muziek, van Vivaldi tot Janis Joplin, maakte dat je je in het schilderij zelf waande. Van de ‘Sterrennacht’ naar de ‘Irissen’ en verder naar de ‘Zonnebloemen’. Een visueel-akoestisch bad. Nadat het eerste wow-effect wegebde, ontdekte ik ook een oude schoorsteen, metalen constructies en een droogtoren, restanten van de gieterij, die door de projecties heen pas bij een tweede blik zichtbaar werden.

Het publiek zat overal in de ruimte: op een paar verhogingen, op de trap en op de grond. De projecties op de grond zorgden ook voor lol bij enkele kinderen die bij de Sterrennacht van ster naar ster sprongen.

Atelier des Lumieres 2
Foto: Birte Querl

Na ruim een half uur projecties van werken van Van Gogh volgde een korter programma met Japanse kunst, een link naar Van Gogh die in zijn werk beïnvloed werd door Japanse kunst. Naast de grote hal was er nog een kleine ruimte – ‘le studio’ – waar je vanuit je stoel kon genieten van eveneens bewegende projecties (en muziek) van ervaren of opkomende kunstenaars. Tijdens ons bezoek werd werk van Thomas Vanz gepresenteerd.

Het ‘Atelier des Lumières’ brengt een nieuwe dimensie van kunst zien en ervaren die de moeite waard is.

Atelier des Lumieres 3
Foto: Birte Querl

Achtergrondinformatie

De technische kant Atelier des Lumières
140 videoprojectoren en een bijzonder geluidssysteem (AMIEX = Arts & Music Immersive Experience) beslaan een totale oppervlakte van ruim 3.000 m2 die zich uitstrekt van de vloeren tot de plafonds en over muren tot 10 meter hoog; ‘la halle’ gebruikt hiervan de helft. De verwachting van de initiatiefnemers was dat Ateliers des Lumières 400.000 bezoekers zou trekken, maar dat aantal heeft deze nieuwe bezienswaardigheid al bereikt in de eerste drie maanden na opening.

De initiatiefnemers
Culturespaces, beheerder van monumenten, musea en kunstcentra. De organisatie realiseerde tot nu toe: ‘Carrières des Lumières’ (2012, Baux-de-Provence), ‘Atelier des Lumières’ (april 2018, Parijs) en de ‘Bunker des Lumières’ (november 2018, Jeju/Zuid-Korea). Voor 2020 staat de opening van ‘Les Bassins des Lumières’ gepland in Bordeaux.