De Soete Moeder verrijkt hotelaanbod 's-Hertogenbosch

Onlangs opende Kloosterhotel de Soete Moeder in 's-Hertogenbosch haar deuren. Daarmee is de stad een bijzonder hotel rijker, met een maatschappelijk verleden én een maatschappelijke toekomst.

In een gedeelte van het voormalige Nemiusklooster van de Zusters van Liefde is in juni 2016 Hotel de Soete Moeder geopend. Met 24 kamers in verschillende stijlen en restaurant 'De Eetkamer' wordt gasten een 'goddelijk verblijf' geboden, niet ver van het centrum van Den Bosch.

Al tien jaar geleden heeft woningcorporatie Zayaz het initiatief genomen tot dit hotel, in combinatie met het project Kamers met Kansen in hetzelfde gebouw. Daarmee levert de corporatie een bijdrage aan de maatschappelijke participatie van kansarme jongeren. Inmiddels zijn er onder de naam 2Live twintig woonruimten voor jongeren gerealiseerd. Het naastgelegen hotel biedt hen vanaf nu een leer-werkplek. Of, zoals de site van het hotel vermeldt: "Het kloosterhotel is niet alleen een bijzondere locatie waar gasten opbloeien. Stichting Bij de Soete Moeder heeft als missie jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiairs de kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen. De oprichtsters Adri Ederveen en Eline van Lith hebben de sociale en maatschappelijke taak van de nonnen overgenomen." En net zoals de Zusters van Liefde vroeger naastenliefde predikten, zijn buurtbewoners nu welkom om wekelijks aan te schuiven bij het buurtdiner en om de jaarlijkse Burendag bij te wonen.

WP_20150617_14_13_30_Pro_jpg-2-216x300.j

Zayaz startte het initiatief in een tijd dat woningcorporaties steeds meer doordrongen raakten van het belang om niet alleen betaalbare woningen te realiseren en verhuren, maar ook actief te werken aan verbetering van de wijken waarin deze woningen liggen. Daaruit zijn veel mooie initiatieven ontstaan. Helaas heeft de regering - omdat niet al die initiatieven financieel succesvol waren, maar ook door invoering van de Verhuurdersheffing - deze ontwikkeling de kop ingedrukt. 

Zayaz heeft daarom een aantal jaren geleden besloten het hotelgedeelte van het project af te stoten. Op dat moment was er al verregaande overeenstemming met de maatschappelijke ondernemers Adri Ederveen en Eline van Lith en met fondsen en andere partijen in Den Bosch die het project van harte ondersteunden. Herbestemmingsontwikkelaar BOEi heeft toen het stokje van Zayaz overgenomen en het project tot verdere realisatie gebracht.