“Van paleis naar paradijs”. Dat is de pay-off waarmee Stichting Eden Soestdijk haar plan presenteert voor de herbestemming van Paleis Soestdijk. Met een indrukwekkend plan heeft zij de beoordelaars kunnen overtuigen dat ze een passende invulling hebben ontwikkeld voor het paleis. Al snel bleek in een poll van het AD dat 63% van de respondenten aan dit plan de voorkeur gaf. Wat ging vooraf?

Sinds het overlijden van Prinses Juliana en Prins Bernhard in 2004 is Paleis Soestdijk onbewoond. Het paleis is voor het publiek te bezichtigen en af en toe worden er evenementen en exposities gehouden, maar een definitieve bestemming is er nog niet. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het paleis, heeft in 2015 via een openbare inschrijving partijen gevraagd om plannen in te dienen voor een ‘economisch duurzame herbestemming’ van het paleis en het omliggende landgoed. In de eerste fase van de inschrijving zijn uit circa 120 inzendingen vier inzendingen geselecteerd om een business case en een projectplan te maken. Die fase is onlangs afgerond en op 25 oktober werd bekend welke drie plannen in de slotfase een biedingsvoorstel mogen doen voor het verwerven van het paleis en landgoed. Eden Soestdijk is een van die plannen. Daarbij speelt trouwens de mening van 'het volk' - zie de AD-poll - geen rol; de hoogste bieder is de winnaar.

Inspiratie Eden Project Cornwall
Eden Soestdijk is een initiatief van Stichting Eden Soestdijk, Mecanoo architecten, Royal HaskoningDHV en Kossmann.dejong tentoonstellings-
architecten. Het is geïnspireerd door het Eden Project in Cornwall (Engeland) waar afgelopen jaren vele miljoenen bezoekers leerden over de natuur en gemotiveerd werden om duurzamer te leven. Een van de maatschappelijke partners van Eden Soestdijk is het MELiSSA-project van de European Space Agency (ESA). MELiSSA richt zich op de transitie van onze economie naar een circulaire economie met behulp van life support technologie die ontwikkeld wordt voor (toekomstige) Mars-missies.

Marslandschap
Vanaf 2020 zullen naar verwachting jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers naar Eden Soestdijk komen. Daar zullen ze onder andere een enorme iconische kas kunnen bezoeken met een tropische regenwoud, een ijzig poollandschap en een uniek Marslandschap. In het paleis tonen gerestaureerde paleisvertrekken de rijke historie van het landgoed en haar bewoners. De kamers in de vleugels worden ingericht als interactieve expositieruimtes die de schoonheid van de natuur vanuit cultureel, historisch en wetenschappelijk perspectief belichten. Multimediale presentaties stimuleren het denken op een fantasievolle manier en motiveren bezoekers om duurzamer met de aarde om te gaan.

Het tuinlandschap bij het paleis wordt in oude glorie hersteld. Spannende, sprookjesachtige en educatieve tuinen en landschappen versterken de beleving van de natuur. Het voorplein van het paleis en het restaurant in de orangerie zijn openbaar toegankelijk.

Rol LAgroup
Bij de totstandkoming van het plan waren, naast de genoemde partners van Stichting Eden Soestdijk, diverse adviseurs en andere organisaties betrokken. LAgroup was verantwoordelijk voor een kritische onderbouwing van bezoekersaantallen en toegangsprijzen en heeft een raming gemaakt van de publieksinkomsten en de inkomsten uit het hotelproject dat onderdeel vormt van het plan.

Eden-Soestdijk-Architectonische-kas-Meca

Bron: Eden Soestdijk/Mecanoo architecten