De lange adem van Museum Het Schip

Een lang gekoesterde wens van Museum het Schip in Amsterdam gaat in vervulling. Na de opening van het museum in het voormalige Postkantoor in 2001, en later de opening van een Museumwoning in het complex van architect Michel de Klerk in 2004, werd op 2 juli de grote uitbreiding door de burgemeester geopend. In het voormalig schoolgebouw komt een grote expositieruimte van 1200 m2 erbij.

In 2002 heeft LAgroup een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de uitbreiding van Museum Het Schip in het Catamaran schoolgebouw dat deel uitmaakt van het wooncomplex Het Schip, zoals het in het volksmond wordt genoemd. De uitkomsten van het onderzoek waren positief, maar het duurde heel lang voordat het schoolgebouw uiteindelijk vrij kwam. Veertien jaar later, op 2 juli 2016 is het voormalig schoolgebouw als expositieruimte opengegaan en met 1200 m2 erbij is Museum Het Schip een vernieuwd museum over de Amsterdamse School geworden.

De gemeente Amsterdam heeft hiervoor een eenmalige subsidie van € 250.000 verstrekt, maar ook de provincie Noord-Holland, het Bouwfonds Cultuurfonds, het Mondriaanfonds en de Amerikaanse Getty Foundation hebben geld gedoneerd. Met de uitbreiding verwacht men 50.000 bezoekers te kunnen aantrekken, een verdubbeling van het huidige aantal bezoekers.

Het-Schip-1.JPG#asset:2159

Het-Schip-2.JPG#asset:2158