Hoeveel musea zijn er in Brussel? Veel, heel veel, rond de 150. Momenteel voert LAgroup een onderzoek uit naar twaalf van de circa 150 Brusselse musea, namelijk die musea die onderdeel uitmaken van een Federale Wetenschappelijke Instelling.

BELSPO, de federale overheidsdienst in België en verantwoordelijk voor het wetenschapsbeleid, heeft aan Technopolis, een consultancy bureau op het gebied van wetenschap- en innovatiebeleid, gevraagd om de wetenschaps-
instellingen in Brussel, die door BELSPO worden gefinancierd, te evalueren. Het museale deel van deze opdracht wordt door Technopolis samen met TiMe en LAgroup uitgevoerd.

Als onderdeel van dit traject voeren wij mystery reviews uit voor twaalf musea in Brussel. Wat houdt een mystery review in? De bezoeker staat centraal en de twaalf musea worden door twee onderzoekers, apart van elkaar, bezocht. Tijdens een bezoek wordt de beleving door de ogen van een bezoeker vastgelegd. Er wordt een breed scala van onderwerpen bekeken en beoordeeld, zoals het onthaal, de presentatie, de informatie, de secundaire voorzieningen (zoals horeca, winkel, toiletten en zalen, routing en bewegwijzering), de dienstverlening, de staat van onderhoud, etc. Zo wordt de museumbeleving door de ogen van de bezoeker in kaart gebracht. Naast het daadwerkelijk bezoeken van de musea worden ook de websites van de musea en de kwaliteit van de informatievoorziening per telefoon en e-mail beoordeeld.

Deze mystery reviews worden dan per museum vastgelegd. In de reviews worden de verschillende aspecten gewaardeerd en worden de sterke en verbeterpunten aangedragen. Hiermee kunnen de musea, vanuit het standpunt van de bezoeker, kijken naar hun eigen functioneren en naar kansen voor verbetermoge­lijk­heden.

Mystery reviewing is een kwalitatieve onderzoeksmethode die met een overzichtelijke inspanning heel veel informatie kan opleveren. Hiermee kunnen culturele instellingen hun dienstverlening verbeteren én de bezoeker centraal stellen.