Reuzenrad op De Pier – een nieuw hoogtepunt voor Scheveningen?

In juli was het een jaar geleden dat De Pier in Scheveningen werd heropend. Sinds begin 2013 – toen de Van der Valk bedrijven die De Pier exploiteerden, failliet gingen – verkeerde De Pier in desolate staat. Eind 2014 werd De Pier gekocht door een joint venture van KondorWessels Vastgoed en Danzep (o.a. exploitant van enkele EasyHotels in Nederland).

Opknappen
Zij voerden een opknapbeurt uit en openden er een aantal horeca- en winkeloutlets. Ambachtelijke biertjes, pulled pork, van die dingen. Een beetje foodhal maar dan kleiner. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals de Salt Market en Le Marie Marché, een markt in Franse sferen.

of vernieuwen?
Bijzonder kun je de vernieuwde Pier niet noemen; het zal in de huidige staat geen bezoekers trekken van buiten Den Haag. Dat kun je de investeerders overigens niet kwalijk nemen, want het was al een hele uitdaging om De Pier veilig in gebruik te nemen, laat staan dat je de miljoenen op de plank hebt liggen om een échte vernieuwing door te voeren.

Scheveningen Eye?
Dat zou kunnen veranderen na de komst van het reuzenrad dat binnenkort – we schrijven nu medio augustus 2016 – in gebruik wordt genomen. Er gingen verhalen rond als zou Scheveningen de befaamde London Eye naar de kroon steken. RTL Nieuws vroeg LAgroup dan ook wat wij vinden van de komst van het reuzenrad. Stoot Scheveningen daarmee op in de vaart der volkeren? Is het dé nieuwe topattractie van Den Haag? De visie van LAgroup kwam maar beperkt naar voren in de RTL Nieuws-uitzending van 13 augustus. We waren er dan ook nuchter over. Met z’n 40 meter hoogte valt het Scheveningse reuzenrad in het niet bij de 135 meter van de London Eye. Zelfs de bungy jump-toren op De Pier is met 50 meter hoger dan het reuzenrad, evenals die op kermissen van enige ambitie, zoals die in Tilburg. Vanaf de top van het reuzenrad kun je nauwelijks over de gebouwen langs de Scheveningse boulevard kijken. Het uitzicht blijft dus beperkt tot de zee en de kustlijn; letterlijk een attractie met lokale proporties. Niets om je voor te schamen, maar zeker niet iets om daarover te hoog van de toren te blazen; dan bezorg je de nieuwsgierige bezoeker alleen maar een teleurstelling. De Pier-directie doet dat gelukkig ook niet. Ik op mijn beurt ben benieuwd hoe De Pier er over enkele jaren bij staat.

Pier-Scheveningen-RTL.png#asset:2379