Steden, toerisme en drukte

San Sebastian is een populaire bestemming in Spanje. De oude stad, het strand, de boulevard en de gastronomische hoogstandjes trekken veel bezoekers. Het is nog niet te druk, maar de stad verwacht dat het op termijn wel die kant uit zal gaan. Om te leren van andere steden nodigde ze sprekers vanuit Berlijn, Barcelona en Amsterdam uit om tijdens een symposium daarover van gedachten te wisselen.

Stephen Hodes hield in juni een presentatie over de ontwikkelingen in Amsterdam en hoe toerisme naar en in Amsterdam zich ontwikkelt. Al is Amsterdam aanzienlijk groter dan San Sebastian, uit de ontwikkelingen daar zijn voor San Sebastian zeker lessen  te trekken. Belangrijk hierbij is om serieus naar de inwoners te luisteren, om de inwoners te betrekken bij de toeristische plannen en vooruit te denken – hoe ziet toerisme er over 10 à 20 jaar uit? – en aan de hand van de uitkomsten nu plannen te maken. In het middagprogramma werd er een levendige panelsessie gehouden met de andere sprekers, Johannes Novy uit Berlijn en Xavier Font Urgell uit Barcelona. 

Aan het einde van de dag gaf San Sebastian aan Stephen te willen uitnodigen om hen bij te staan bij het opstellen van hun strategische plan voor de periode 2017-2020.

San-Sebastian-2.jpg#asset:1987