Den Haag was in de jaren 60 pophoofdstad van Nederland. Van de Haagse popgroepen in de jaren 60 tot de Haagse dj-formaties anno 2017, vandaag de dag is popmuziek nog steeds belangrijk voor de stad. Popmuziek heeft daarmee een grote historische en culturele waarde én een aanzienlijke economische waarde voor Den Haag.

De gemeente Den Haag wilde weleens weten hoe groot die economische waarde is en vroeg ons in kaart te brengen hoeveel de Haagse popmuziek direct en indirect bijdraagt aan de lokale economie. Daar zijn wij nu mee aan de slag.

Dash BerlinFoto: Flickr Yogesh Mhatre

Wat gebeurt er op het gebied van popmuziek in Den Haag?
We keken eerst naar de fysieke popmuziekinfrastructuur in Den Haag. Op welke plekken in de stad kan popmuziek live worden beluisterd? Bij podia zoals het Paard van Troje, de vele muziekcafés en strandpaviljoens, maar ook op evenementenlocaties zoals het Malieveld en het Zuiderpark. Naast deze ‘venues’ is in de stad ook de nodige andere aan popmuziek gekoppelde bedrijvigheid gevestigd; denk aan oefenruimtes, geluidstechniek, record labels en (muziek)evenementen-bureaus. 

Ook wilden we weten welke activiteiten op die plekken plaatsvonden en hoeveel bezoekers deze live-concerten, dj-optredens en muziekfestivals trokken, waar de bezoekers vandaan kwamen en wat zij besteedden tijdens, vóór en ná het evenement. We vroegen dat aan podia, festivals en horeca zelf en velen van hen waren bereid hun medewerking te verlenen.

Bruce SpringsteenFoto: Flickr Takahiro Kyono

De economische impact van popmuziek
We zijn nu aan de slag om vanuit deze bestedingen de directe economische impact van popmuziek voor Den Haag te berekenen. Ook gaan we een inschatting maken van de bestedingen door de popsector zelf om zo de indirecte economische impact in beeld te brengen. Het eindresultaat, dat wij voor de zomer van 2017 zullen opleveren, geeft een beeld van de directe en indirecte economische impact van popmuziek in euro’s en in werkgelegenheid. De gemeente beschikt daarmee over argumenten om haar beleid op het gebied van popcultuur mede richting te geven en te onderbouwen.