Gemeenteraad Den Bosch akkoord met nieuw Theater aan de Parade

De gemeenteraad van Den Bosch heeft 60,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw van het Theater aan de Parade. Een historisch besluit, want de afgelopen vele jaren zijn er verschillende scenario's, studies, (te) hoge kosten en soms felle discussies de revue gepasseerd.

Over vijf jaar moet er een nieuw theater zijn verrezen op dezelfde locatie, het prachtige Paradeplein aan de voet van de Bossche icoon Sint Janskathedraal. Op de beschikbare kavel - meer ruimte is er niet - moet een behoorlijk programma van eisen worden gebouwd: een grote zaal van 900-1000 stoelen, een multifunctionele tweede zaal met 400-500 stoelen of 1000 staplaatsen, een theatercafé/-restaurant. En inpandig laden en lossen via een gesloten gevelfront aan de pleinzijde, een andere mogelijkheid is er niet.

Taskforce
Het projectteam dat in de tweede helft van 2017 was geformeerd om dit scenario in eerste aanleg te bedenken en uit te werken, bestond uit de betrokken gemeentefunctionarissen, het theater, Langeveld Consultancy voor het programmaconcept en -profiel en de zalenconfiguratie, LAgroup voor de marktpotentie van de horeca en verhuringen, en bureau Stevens Van Dijck voor de vertaling van de zalenconfiguratie, horeca en verhuurvoorzieningen in een Getekend Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp.

De (in de markt snel stijgende) bouwkosten en de vraag of de bestaande exploitatiesubsidie voldoende is voor het nieuwe theater zijn momenteel de meest onzekere factoren, waarover hopelijk op korte termijn meer duidelijkheid komt.