De Lieve Vrouw is een theater, filmhuis en theatercafé in het centrum van Amersfoort. Na jaren van groei belandde de organisatie in roerige tijden waarin er sprake was van oplopende tekorten en een directiewissel. Er was behoefte aan een strategische heroriëntatie en een nieuw bedrijfsplan. LAgroup werd gevraagd om beide opdrachten uit te voeren.

Medio 2014 werden we gevraagd om De Lieve Vrouw te helpen bij een strategische heroriëntatie. We gingen in gesprek met de medewerkers, de vrijwilligers en stakeholders van de organisatie, zoals de gemeente, Scholen in de Kunst, Poppodium De Kelder (tegenwoordig Fluor) en De Nieuwe Stad. Bijzondere gesprekken waarmee we een goed beeld kregen van de belangrijke functie die De Lieve Vrouw vervult in Amersfoort.

Het werd duidelijk dat De Lieve Vrouw ook een rol heeft en ambieert als culturele spil in Amersfoort. Door de kennis van en contacten met lokale theatermakers kan De Lieve Vrouw die functie goed vervullen. Vanuit deze functie wil het ook meer inzetten op samenwerking met de genoemde stakeholders én met de collega’s van Schouwburg en Congrescentrum Flint. Ook binnen de ontwikkeling van De Nieuwe Stad in Amersfoort kan De Lieve Vrouw een belangrijke inhoudelijke rol spelen.

Een van de troeven van De Lieve Vrouw is de horeca, die is gevestigd midden in de stad aan het horecaplein op het Lieve Vrouwekerkhof. De afgelopen jaren echter draaide dit theatercafé, ondanks de forse publieksgroei, niet optimaal. Deze functie zal versterkt moeten worden, wat deels bereikt kan worden door de verbetering van de bedrijfsvoering en deels door het opnieuw ontwerpen van de horeca- en ontmoetingsfunctie.

Een belangrijke randvoorwaarde voor de verbeteringen is dat de organisatie op orde komt. Er is behoefte aan een frisse wind, het goed in kaart brengen van processen en inlopen van achterstanden. In het bedrijfsplan deden wij voorstellen voor een nieuwe inrichting van de organisatie, mede gericht op het empoweren van de medewerkers. Wij presenteerden het nieuwe bedrijfsplan in een vol theater De Lieve Vrouw aan enthousiaste medewerkers en hebben groot vertrouwen in het vermogen van de medewerkers om de ambities te verwezenlijken.