Herontwikkeling Cruquiuseiland Amsterdam

Op verzoek van Amvest organiseerden wij een brainstormsessie over de toekomstige ontwikkeling van het Cruquiuseiland in Amsterdam. Destijds een teloorgegaan bedrijventerrein, inmiddels een inspirerend stedelijk gebied in ontwikkeling met woningen, horeca en andere voorzieningen, omringd door water. Het oorspronkelijke ruige karakter is behouden.

Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. In nauwe samenwerking met de gemeente ontwikkelt Amvest, de grootste eigenaar in het gebied, het bedrijventerrein tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Karakteristieke gebouwen in het hart van het eiland blijven behouden en krijgen een publiek toegankelijke ontmoetingsfunctie met kleinschalige horeca en detailhandel. Daarnaast komen er 1.500 woningen. De kade, met boven het water een boardwalk, wordt openbaar gebied en is straks toegankelijk voor voetgangers. Zie ook cruquius.nl

De succesvolle Harbour Club heeft een belangrijke rol gespeeld om het gebied bij een groter publiek bekend en 'zichtbaar' te maken. Samen met een creatief team van Amvest heeft LAgroup - in de Harbour Club - een brainstormsessie opgezet en geleid, om na te denken over ontwikkelrichtingen voor het Cruquiuseiland. Welke voorzieningen en activiteiten moeten er komen, voor welke doelgroepen? Hoe kunnen de tijdelijke functies die er al zijn, bijdragen aan succesvolle ontwikkeling? Wat zijn sterke elementen die behouden moeten blijven? De brainstorm leverde Amvest inspiratie op en richting voor de verdere ontwikkeling van het eiland. In een uitgebreid en visueel verslag werden de uitkomsten van de sessie vastgelegd.