Voor de ontwikkeling van een culturele publiekstrekker in het centrum van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn heeft de gemeente Utrecht aan drie partijen gevraagd om een vernieuwend concept te ontwikkelen. Afgelopen jaren heeft LAgroup enkele keren een second opinion gegeven op verschillende stadia van de planvorming.

Wie vanuit de intercity tussen Rotterdam en Utrecht ter hoogte van het Holland-Rijn- kanaal naar het zuiden kijkt, ziet de ontwikkellocatie van Leidsche Rijn Centrum. Nu staat daar alleen nog het eenzame bioscoopcomplex van Cinemec, maar in de toekomst moet het er gaan bruisen met winkels, horeca en een culturele trekker. De gemeente heeft aan de Vrijstaat, Sharing Arts Society en Mobile Arts (bekend van de Parade) gevraagd om voor deze plek een nieuw cultureel concept te ontwikkelen, nadat een eerder theater en een gamefunctie beide als onhaalbaar werden bestempeld.

Dit concept is ‘Het Glazen Circus in de Tuin van Heden’ geworden. De nadruk ligt hierbij op het Glazen Circus, een “multifunctionele en flexibele ruimte die geschikt is voor kleine en grote manifestaties, evenementen, festivals, exposities, horeca en optredens”. Het kan het beste getypeerd worden als een permanent circus (aldus de naam), waar een hele reeks aan verschillende activiteiten te organiseren zijn. De activiteiten richten zich op inwoners van de wijk, maar ook op bezoekers uit de stad, de regio en incidenteel uit Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, debatten en manifestaties, een Winterexpo en een Winterparade. Doel is om zoveel mogelijk mensen en organisaties actief te betrekken bij de invulling.

Wij zijn positief over het concept en dan met name het onderscheidende vermogen ten opzichte van het andere aanbod in Utrecht. Het is een idee dat zijn gelijke niet kent in Nederland en dat maakt het bijzonder spannend. Desondanks zijn de bezoekersaantallen en exploitatie realistisch ingeschat. Het enige nadeel van het concept, en sowieso de ontwikkeling van een culturele trekker op deze schaal op deze plek, is dat de noodzakelijke investering erg hoog is. Dat maakt het lastig voor de gemeente om nu volledig achter het plan te gaan staan en te investeren. Dit komt tot uiting in het besluit om wel goedkeuring te geven voor het starten met de organisatie van evenementen, maar geen goedkeuring voor de bouw. Voorlopig is de toekomst van het project nog onduidelijk; we houden het in de gaten!