In het Münsterland bevinden zich op korte afstand van elkaar het Rock ‘n’ Popmuseum (Gronau) en de Landesmusikakademie NRW (Heek). Allebei hebben bovenregionale betekenis op het gebied van muziek. We ontwikkelden samen met Bureau B+B een plan hoe het thema ‘muziek’ in het cultuurlandschap zichtbaar en hoorbaar gemaakt kan worden zodat er een bijzondere verbinding ontstaat tussen de instellingen.

In het Münsterland liggen niet ver van elkaar twee instellingen met boven-
regionale betekenis op het gebied van muziek: de Landesmusikakademie NRW (Noordrijn-Westfalen) in Heek en het Rock ‘n’ Popmuseum in Gronau. De instellingen zijn ‘verbonden’ door de Dinkel, een rivier die deels zichtbaar, deels onzichtbaar door het landschap meandert. De vraag: een ‘muzikale verbinding’ tussen de instellingen te creëren die het landschap ensceneert. Dit o.a. om de toeristische-recreatieve aantrekkingskracht te verhogen. Bureau B+B vroeg ons voor onze toeristische expertise en voor de projectleiding.

Atelierweek
Naast deskresearch organiseerden we een atelierweek bestaande uit rondetafelgesprekken met stakeholders, een interview met een muziekdeskundige, sessies en een fietstocht met de opdrachtgevers en interne brainstorms. Het eindresultaat: een route van 10 ontworpen klanklocaties die het landschap hoorbaar maken, een voorstel voor de programmering, promotie en organisatie van het Musiklandschaft en een eerste kosteninschatting.