De Doelen is niet alleen een toonaangevend concertgebouw maar ook een congrescentrum dat regionaal, nationaal en internationaal aan de weg timmert. Onderzoek wijst uit dat de Doelen momenteel een van de grootste en meest veelzijdige congrescentra van Rotterdam is. De directie van de Doelen vroeg LAgroup de toekomstbestendigheid te onderzoeken van de Doelen als congrescentrum. Wij formuleerden drie strategische lijnen waarlangs de Doelen zijn toppositie in de Rotterdamse regio kan behouden.

De Doelen ICC

65% van de grote internationale congressen in de Doelen
De Doelen heeft een sterke marktpositie. Van alle internationale ICCA-congressen in Rotterdam over de laatste drie jaar vond 22% in de Doelen plaats; van de grote congressen zelfs 65%. De vraag naar internationale congressen groeit, maar het aanbod van congrescentra ook. De Doelen wil toonaangevend blijven in die markt. Wij analyseerden het congresproduct van de Doelen, trends in de congresmarkt en de kwaliteit van Rotterdam als congresstad. We spraken met stakeholders zoals PCO's en Rotterdam Marketing. De feedback was positief, maar leverde ook verbeterpunten op.

Investeren in marktpenetratie en congresproduct
Samen met een analyse van het lokale en nationale concurrentieveld leidde ons onderzoek tot een reeks aanbevelingen. Dit betrof onder andere de kansen om nog meer te halen uit de markten waar de Doelen al sterk in is, zoals de markt van internationale wetenschappelijke congressen. Verder gaven wij adviezen met betrekking tot de optimalisering van het congresproduct en de uitstraling van het complex.

De Doelen ICC - Willem Burger Zaal